FORGOT YOUR DETAILS?

Van chef tot Bétuliculteur & ambachtelijk siroopmaker

Na jaren, ontmoeten twee wegen elkaar ...

"Na mijn
auto-ongeluk
moest ik
afscheid nemen
van
mijn passie"

Idealiter werk ik op de achtergrond, maar ik besef dat het nodig is een stap naar voren te zetten om "De Bétuliculteur® " succesvol te laten zijn.

Introductie
Mijn naam is Tess* DE VRIES en ik ben oprichter/verantwoordelijke bij
"De Bétuliculteur® ".
Na de middelbare school, ging ik naar de hotelschool. Ik heb veel geleerd op school, maar "het vak" heb ik op een klassieke manier geleerd, van (meester)koks/patissiers en maîtres d'hôtel/sommeliers, zowel in de warme-/koude keuken als in het restaurant.

Ik heb ook gespecialiseerde opleidingen gevolgd zoals chocolatier en suikerwerk (blazen/trekken).

Tijdens en na mijn opleiding heb ik in verschillende keukens en restaurants gewerkt. Onder andere bij diverse Alliance Gastronomique Néerlandaise restaurants met Michelinster zoals De Echoput * en Hostellerie de Hamert *.

Helaas maakte een ernstig auto-ongeluk een einde aan mijn carrière in de horeca.
Mijn rug was op twee plaatsen gebroken en mijn rechterbeen was gedeeltelijk verlamd.
Dus werd ik opgenomen in een revalidatiecentrum. Daar begon ik rechten en marketing te studeren.
Na een jaar van intensieve revalidatie, was ik in staat om weer te lopen.
Maar helaas was werken in het restaurantwezen niet meer mogelijk...

Opgeleid en bijgestaan door Canadese specialisten

Ik ben sinds 2016 bezig met het oogsten van berkensap en de ontwikkeling van exclusieve afgeleide producten. In die tijd leerde ik alles over het oogsten van berkensap en de ontwikkeling van hoogwaardige afgeleide producten.

Ik kwam in direct contact met zeer ervaren esdoorn- en berkensap-oogsters in Canada, Alaska en de Verenigde Staten. Zij zijn zeer gepassioneerd in hun vak en zij wilden hun kennis en vaardigheden die zij in de loop van generaties hebben verworven, met mij delen.

In 2019 ontmoette ik Martin en Vallier Chabot, die mede-eigenaar zijn van het Canadese bedrijf CDL. Zij zijn de toonaangevende en meest innovatieve fabrikant van professionele en esdoornsiroopverwerkende apparatuur in Canada en de Verenigde Staten. Zij hebben mij geholpen en blijven mij steunen met hun (technische) kennis en vaardigheden die zij in de loop van generaties hebben opgedaan in hun esdoornbos met 70.000 tappunten in Quebec.

Twee paden ontmoeten elkaar ...
Ik verdiepte me in het onderwerp en merkte steeds meer verbanden met mijn passie:
De keuken, het restaurant, de patisserie enz...
Ten aanzien van het berkensap, denk en ontwikkel ik producten vanuit het perspectief van chef.
Ik "zie" als het ware de smaken voor me in mijn hoofd als ik bepaalde toepassingen van berkensap zoek.

Nadat ik drie jaar "in stilte" heb gewerkt en het vak van professionals heb geleerd, ben ik nu in het openbaar mijn ambacht aan het uitoefenen en leg ik mij toe op het specialiseren en perfectioneren van mijn vaardigheden als "Bétuliculteur" en "Artisan Siropier de Bouleau".

Samenwerking met plaatselijke en regionale specialisten en ambachtslieden
In samenwerking met verschillende ambachtslieden in onze regio, ontwikkelde ik nieuwe of gecombineerde producten.
Bijvoorbeeld voor de productie van ons aperitief "Mièlève®", wordt gebruikgemaakt van gecertificeerde biologische honing van gepassioneerde imkers uit onze omgeving.

"De ontwikkeling
van nieuwe
producten,
doe ik vanuit
het perspectief
van chef
en zelfs...
maître d'hôtel"

Bétuliculteur zijn is voor mij meer dan berkensap oogsten en verkopen.
En daarmee ben ik de enige in West-Europa.
Voor mij is berkensap vooral een unieke "grondstof".

De laatste jaren heb ik een methode ontwikkeld om berkensap van de beste kwaliteit te oogsten in zeer warme klimatologische omstandigheden in Frankrijk. Zelfs met een buitentemeratuur van 25 graden wordt een berkensap van de hoogste kwaliteit geoogst. Deze kwaliteit is essentieel voor de vervaardiging van afgeleide producten voor de hotelindustrie in het hoogste segment.

Ik heb HACCP-diploma's (drie niveaus) en de kwaliteit van het werk bij
De Bétuliculteur is in overeenstemming met het HACCP-plan. HACCP is een methode die het mogelijk maakt de gevaren voor de voedselveiligheid te evalueren en te beheersen. Hygiëne en voedselveiligheid zijn voor mij van het grootste belang.

Gezien het bovenstaande en ondanks het feit dat dit economisch moeilijk haalbaar is (voor één liter berkensiroop heb je ongeveer 150 liter berkensap nodig), heb ik besloten vanaf 2022 onder andere "Berkensiroop gastronomique" van Nederlandse bodem te gaan produceren. Het merk "Neerlandsch Syroh®" is de Nederlandse tegenhanger van de Franse siroop "Syroh de France®".
Tijdens het seizoen 2021 heb ik mijn zesde editie berkensiroop in Frankrijk gemaakt.

Vanaf 2023 gaan wij in Nederland onze exclusieve producten maken

Een compleet nieuw assortiment Voedselbosbouw-producten van Nederlandse bodem!

Ik heb de verschillende berkensiropen die in Canada en de Verenigde Staten worden gemaakt geproefd.
Grote chef-koks daar werken er met groot enthousiasme en naar tevredenheid mee.
Ook heb ik het gezicht gezien van diverse Chefs / Patissiers en IJsbereiders die de berkensiroop die ik maak proefden.
Grote ogen van verbazing en plezier als de 'smaakexplosie' zich in hun mond voordoet. Ohlala !

Zo ben ik ervan overtuigd dat het brede scala van unieke smaken van berkensiroop, umami inbegrepen, ook een uitstekende bijdrage kan leveren aan de creativiteit van de Nederlandse Chefs.
Werkelijk een compleet nieuwe smaakmaker van Nederlandse bodem!

Berkenstroop is wereldwijd zeer zeldzaam en berkensiroop uit Nederland is nooit beschikbaar geweest voor de Nederlandse horeca. Het is zeldzamer dan truffel en/of kaviaar.

Monsters beschikbaar voor de Chef-kok en Chef Patissier

Door de Covid-crisis, waardoor de horeca grotendeels gesloten was, was 2020 en noodgedwongen ook 2021 voor mij niet het jaar van productie. Noodgedwongen is er uitsluitend aandacht gegeven aan de productie van berkensiroop voor monsters. De meeste chef-koks kennen de smaak van berkensiroop niet en kennen daardoor ook de toepassingsmogelijkheden niet.

Eén ding is zeker. Want tot nu toe hebben alle chefs die hebben kennisgemaakt met de bio berkensiroop één ding gemeen. Ze zijn volledig uit het veld geslagen nadat ze met de unieke smaak van berkensiroop hebben kennisgemaakt.
Nadat u hebt kennisgemaakt met "Neerlandsch Syroh®" en u wilt het gaan gebruiken in de keuken of restaurant,
reserveer dan zo snel mogelijk.
Één ding is zeker: Voorbeelden in Canada, de Verenigde Staten (Alaska) en ook in Frankrijk tonen aan, dat de vraag vele malen de/onze productiecapaciteit overstijgt.

Met gastronomische groet,
« De Bétuliculteur® »

Tess

TOP
error: Avertissement :
Vous n'avez pas le droit
de copier le contenu
de notre site !

Contactez nous
si vous souhaitez utiliser
du matériel
provenant du site.

Pour les journalistes, nous disposons de dossiers complets de presse. Avec textes et photos libre des droits.
Demandez l'accès aux pages dédiées à la presse.