



Berkensap alleen is niet geschikt voor de wijnbereiding. Het suikergehalte is veel te laag en de smaaknuances van vers berkensap alleen, zijn veel te vlak.
Maar... vers berkensap kan worden gebruikt als basis voor het maken van een vrolijk smakende fruitwijn.
De samenstelling van het uiteindelijke aroma wordt bepaald door de verschillende grondstoffen die aan het verse biologische berkensap worden toegevoegd.
Wij werken alleen met biologisch gecertificeerde grondstoffen. Ook de gist. Dit is de enige gist bestemd voor de champagne-sector die biologisch gecertificeerd is.
Als inspiratie voor de Dame van het Woud® wijnen, gebruikte ik een Fins recept uit 1874. Het eindresultaat van het oorspronkelijke recept was qua smaaknuances een beetje teleurstellend en ik begon het te ontwikkelen.
Door gecertificeerde biologische rietsuiker aan het berkensap toe te voegen en het te laten gisten, wordt alcohol verkregen. Het is heel eenvoudig, maar qua smaak is de "wijn" dan eigenlijk een alcoholisch water, en het is nog steeds heel oppervlakkig.
Daarom heb ik aan de oorspronkelijke ingrediënten een selectie biologische grondstoffen toegevoegd, waardoor de "most" een voldoende suikergehalte heeft om een berkenwijn te maken.
Maar ook rijk en complex van smaak, evenwichtig, zoet of droog en zacht.
In 2024 zal alleen de alcoholvrije versie gemaakt worden....
