Het berkensap wordt naar de "Cabane à Sucre" vervoerd en gaat vanaf grote roestvrijstalen tanks rechtstreeks naar "de verdamper", waar het wordt ingekookt tot berkensiroop.
Er is gemiddeld 150 liter berkensap nodig om één liter stroop te maken.
Het maken van berkensiroop wordt door een ambachtsman gedaan. De zogenaamde "Siropier".
Ik heb de subtiliteiten van een meester berkensiroopmaker die het al jaren doet geleerd. Er is geen schoolopleiding voor en wordt door overdracht geleerd.
Er zijn een aantal gezegden in de wereld van de siroopmakers:
- Als je nog nooit siroop hebt laten verbranden, heb je nog nooit siroop gemaakt.
- Als je geen siroop kunt maken met een pan op een houtvuur, kun je het zeker niet met een geavanceerde machine.
Berkensap wordt berkensiroop wanneer het 66-69 graden Brix bereikt, oftewel 66% - 69% suikergehalte heeft.
Daarbij heb je de echte vakkennis van de siroopmaker nodig. Hij wil een zo hoog mogelijk suikerpercentage, zonder dat de siroop kristalliseert.
Door het hoge suikergehalte wordt de stroop ook dikker. Maar...
Naast het risico van overkoken, kan de siroop ook "verbranden" en bitter smaken.
Als de siroop een te laag suikergehalte heeft dan gaat dat ten koste van de houdbaarheid en de geconcentreerdheid van de smaken.
Dit is zeker een ambacht!
Bij « De Bétuliculteur® » is Teus de « Siropier de Bouleau » met een ruime ervaring.
Een interessant feit is dat hij de enige « Ambachtelijk berkensiroopmaker » in West-Europa is.
In 2024 zal de eerste éditie « Syroh® de Lage Landen » maken