
Wat de smaak van berkensiroop betreft, zegt de kleur veel.
Hoe lichter de kleur, hoe delicater en minder uitgesproken de smaak.
De manier van maken is voor elke kleur berkensiroop is dezelfde.
Alleen het tijdstip waarop het verse berkensap wordt geoogst, bepaalt de kleur van de siroop.
Hoe later het seizoen, hoe donkerder de siroop wordt en hoe sterker de smaak.
Voor het bepalen van de kleur, ook wel "coulée" genoemd, wordt gebruik gemaakt van een spectrofotometer:
met dit apparaat, dat is uitgerust met een optische cel, kan nauwkeurig worden gemeten welk percentage licht
door de berkensiroop wordt doorgelaten. Hieronder kunt u zien hoe dit wordt bepaald.

De identificatie van de berkensiroop gebeurt aan de hand van de kleur en de smaak.
In de restaurantsector hebben koks, patissiers, (ober)kelners en barmannen een ruime keuze aan berkensiropen om de siroop te vinden die het best past bij het gewenste gebruik.
Natuurlijk kan je thuis naar eigen inzicht ook met de verschillende smaken variëren.
