


Waarom wordt berkensiroop niet op grote schaal geproduceerd?
Berkensiroop wordt uitsluitend verkregen door het inkoken van vers berkensap. Het suikergehalte van berkensap ligt tussen 0,5 en 1,7% (uitgedrukt in graden Brix).
Om een liter berkensiroop met een concentraat van 66-69° Brix te verkrijgen, is ongeveer 150 liter vers berkensap nodig.
Over de wereldproductie van berkensiroop zijn geen exacte cijfers bekend, maar deze wordt geschat op ongeveer 35.000 liter per jaar.
Ter vergelijk: de wereldproductie van ahorn-/esdoornsiroop bedraagt 65 miljoen liter per jaar.
150 liter berkensap voor 1 liter berkensiroop
De verkoopprijs van een liter berkensap is ongeveer 10 €. Voor de productie van één liter berkensiroop heb je dus berkensap nodig met een verkoopwaarde van 1.500€.
De prijs van berkensiroop ligt tussen de 390€/liter voor de meest exclusieve berkensiroop, tot 300€/liter voor de meest geproduceerde berkensiroop.
De vraag naar berkensap, zowel vers als gepasteuriseerd, is groter dan het aanbod.
Dit verklaart waarom er geen berkensiroop op grote schaal wordt geproduceerd.
De berkensiroop die gemaakt wordt, gebeurd veelal door esdoorn-siroopmakers.
Voor hen is het rendabel omdat ze geen vers sap aanbieden en omdat het berkensap-seizoen aansluit op hun esdoornsiroop-seizoen. Zij kunnen op die manier hun erg dure apparatuur ook gebruiken voor de berkensiroopproductie.

Environ 150 litres de sève de bouleau fraîche
pour 1 litre de sirop de bouleau.
Het grootste deel van de wereldwijd geproduceerde berkensiroop wordt gemaakt door producenten van ahorn-/esdoornsiroop.
In Canada/Quebec volgt het berkensapseizoen op het esdoornseizoen.
De berk is daar veel wijder verbreid dan hier in West-Europa.
Na het esdoornseizoen maakt de produktie van berkenstroop het mogelijk de dure apparatuur rendabeler te maken omdat de verdampingsapparatuur wordt gebruikt om extra inkomsten te genereren.
Het is een prestigieus, zeer zeldzaam en hoogwaardig product. Berkensiroop wordt gebruikt in de professionele keuken (Sterrenrestaurants) en in de banketbakkerij op hoog niveau.
Vanwege zijn verfijnde en complexe smaak wordt het erg gewaardeerd door chef-koks die de eigenschappen en smaken van berkensiroop kennen. Het is een unieke toegevoegde waarde aan hun creaties.
Steeds meer hobbykoks hebben echter ook berkensiroop ontdekt.
Als gevolg daarvan is de vraag nog sterker, maar neemt het aanbod in Canada en de Verenigde Staten nauwelijks toe.
Maar vanaf nu wordt deze natuurlijke unieke smaakmaker ook op grote schaal in Frankrijk, en vanaf 2021 ook door ons in Nederland geproduceerd.
Met biologisch gecertificeerd berkensap. 100% geoogst in Nederlandse bossen.

