FORGOT YOUR DETAILS?

De eerste berkensiroop bio gastronomique uit De Lage Landen

Gemaakt van berkensap geoogst in bossen der Lage Landen

Verwar berkensiroop niet
met een geconcentreerde basis voor limonade gemaakt van suiker en water.

Berkensiroop wordt op ambachtelijke wijze gemaakt door het inkoken van vers berkensap...
100% puur en zonder enige toevoeging.
Ik noem het liever "gekarameliseerde reductie van berkensap"

Waarom wordt berkensiroop niet op grote schaal geproduceerd?

Berkensiroop wordt uitsluitend verkregen door het inkoken van vers berkensap. Het suikergehalte van berkensap ligt tussen 0,5 en 1,7% (uitgedrukt in graden Brix).
Om een liter berkensiroop met een concentraat van 66-69° Brix te verkrijgen, is ongeveer 150 liter vers berkensap nodig.

Over de wereldproductie van berkensiroop zijn geen exacte cijfers bekend, maar deze wordt geschat op ongeveer 35.000 liter per jaar.
Ter vergelijk: de wereldproductie van ahorn-/esdoornsiroop bedraagt 65 miljoen liter per jaar.

150 liter berkensap voor 1 liter berkensiroop
De verkoopprijs van een liter berkensap is ongeveer 10 €. Voor de productie van één liter berkensiroop heb je dus berkensap nodig met een verkoopwaarde van 1.500€.
De prijs van berkensiroop ligt tussen de 390€/liter voor de meest exclusieve berkensiroop, tot 300€/liter voor de meest geproduceerde berkensiroop.

De vraag naar berkensap, zowel vers als gepasteuriseerd, is groter dan het aanbod.
Dit verklaart waarom er geen berkensiroop op grote schaal wordt geproduceerd.
De berkensiroop die gemaakt wordt, gebeurd veelal door esdoorn-siroopmakers.
Voor hen is het rendabel omdat ze geen vers sap aanbieden en omdat het berkensap-seizoen aansluit op hun esdoornsiroop-seizoen. Zij kunnen op die manier hun erg dure apparatuur ook gebruiken voor de berkensiroopproductie.

Environ 150 litres de sève de bouleau fraîche
pour 1 litre de sirop de bouleau.

Het grootste deel van de wereldwijd geproduceerde berkensiroop wordt gemaakt door producenten van ahorn-/esdoornsiroop.
In Canada/Quebec volgt het berkensapseizoen op het esdoornseizoen.
De berk is daar veel wijder verbreid dan hier in West-Europa.
Na het esdoornseizoen maakt de produktie van berkenstroop het mogelijk de dure apparatuur rendabeler te maken omdat de verdampingsapparatuur wordt gebruikt om extra inkomsten te genereren.

Het is een prestigieus, zeer zeldzaam en hoogwaardig product. Berkensiroop wordt gebruikt in de professionele keuken (Sterrenrestaurants) en in de banketbakkerij op hoog niveau.
Vanwege zijn verfijnde en complexe smaak wordt het erg gewaardeerd door chef-koks die de eigenschappen en smaken van berkensiroop kennen. Het is een unieke toegevoegde waarde aan hun creaties.

Steeds meer hobbykoks hebben echter ook berkensiroop ontdekt.
Als gevolg daarvan is de vraag nog sterker, maar neemt het aanbod in Canada en de Verenigde Staten nauwelijks toe.

Maar vanaf nu wordt deze natuurlijke unieke smaakmaker ook op grote schaal in Frankrijk, en vanaf 2021 ook door ons in Nederland geproduceerd.
Met biologisch gecertificeerd berkensap. 100% geoogst in Nederlandse bossen.

"Terecht wordt de verdamping
van berkensap
tot siroop
beschouwd als
vernietiging van
van kapitaal"

Tenzij....

De eigenschappen van berkensiroop voor een chef zijn uniek...

Een unieke eigenschap
van berkensiroop:

het verliest niet
zijn smaken
bij verhitting
tijdens het koken.

Bij het proeven van zuivere berkensiroop komen bij veel
chef koks/chef patissiers een reeks emoties naar voren.

Zoals men zou verwachten, is de eerste smaak die zich aandient een zachte zoetheid. Maar dan wordt de mond gevuld met bittere, zure, zoute en zelfs umami smaken.
En dat is alleen nog maar het pure berkensiroop, geproefd met een lepel...

In combinatie met andere ingrediënten werkt berkensiroop als een katalysator voor bepaalde smaken. In een amuse met geitenkaas bijvoorbeeld worden smaken geaccentueerd die zonder de siroop niet volledig tot hun recht zouden komen.

Eén van de belangrijkste eigenschappen voor gebruik in de keuken is dat berkensiroop zijn aroma's niet verliest tijdens het koken. In tegenstelling tot ahornsiroop, die zijn smaakeigenschappen verliest bij verhitting.

Biologische berkensiroop is een smakelijke siroop met een minerale smaak, gemaakt van 100% vers berkensap, biologisch gecertificeerd en wordt  op dezelfde ambachtelijke wijze gemaakt als ahorn-/esdoornsiroop.

Door de relatief hoge prijs per liter, wordt berkensiroop zelden gebruikt voor pannenkoeken- of wafelsiroop, maar vaker als smaakmaker in vleesgerechten, gevogelte, wild, zalm, sint-jakobsschelpen, sauzen, lakens en dressings, en als smaakstof in ijs, bier, wijn en cocktails/mocktails. Een bijna eindeloze lijst.

Het wordt ingekookt uit vers biologisch gecertificeerd berkensap, dat een suikergehalte heeft van ongeveer 0,5 - 1,7%, afhankelijk van de berkensoort, de locatie, de weersomstandigheden en het seizoen. Een suikergehalte van 0,5 % is meer regel dan uitzondering.
Het eindproduct moet een suikergehalte van 66-69 Brix hebben om als siroop te worden aangemerkt. Berkensap bevat ongeveer 42-54% fructose en 45% glucose, met een kleine hoeveelheid sacharose en sporen van galactose.

Berkensiroop heeft een kenmerkende karamelsmaak en is rijk aan mineralen. Verschillende berkensoorten leveren licht verschillende smaakprofielen op; sommige meer koperkleurig, andere met tonen van wilde bloemenhoning. Velen merken op dat, hoewel berkensiroop hetzelfde suikergehalte heeft als ahorn-/esdoornsiroop, dat naast de zoete smaak ook nadrukkelijk de andere smaken aanwezig zijn.

Behoud van smaak tijdens het koken
In tegenstelling tot ahorn-/esdoornsiroop is een van de belangrijkste kenmerken van berkensiroop dat deze zijn smaak niet verliest tijdens het koken.

Zuivere berkensiroop wordt gekenmerkt door het volledige scala van smaken dat zich in de mond ontwikkelt:

  • Zoet
  • Zout
  • Zuur
  • Bitter
  • Umami

In combinatie met bijvoorbeeld een voedingsmiddel zoals geitenkaas,
versterkt berkensiroop bepaalde smaken van de geitenkaas.

De berkensiroop "Syroh®der Lage Landen" is een siroop van de hoogste kwaliteit:

  • 100% Puur
  • Zonder toevoegingen
  • Verkregen door het inkoken van 100% vers biologisch berkensap
  • Bijna 150 liter vers berkensap is nodig om 1 liter siroop te maken
  • Biologisch gecertificeerde EU
  • Gecertificeerd "QualiSève®"
  • Gemaakt met met 100% biologisch berkensap dat geoogst wordt in
    de Bossen der Lage Landen
  • Gemaakt onder omstandigheden, die voldoen aan HACCP, de universele methode voor controle van de voedselveiligheid.
  • Heeft een suikergehalte tussen 66% en 69%

Alle "Syroh®der Lage Landen" kleurtypes voldoen aan de volgende eisen:

  • Het is niet gefermenteerd
  • Het is uniform van kleur
  • Het is vrij van sediment en troebelheid
  • Het heeft een karakteristieke berkensiroop smaak
  • Het is vrij van onaangename geur of smaak
  • Het is uitsluitend afkomstig van het beste berkensap dat in "de Lage Landen"
    is geoogst

 

TOP